Înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne de la Helsinki, Parlamentul vrea să reitereze angajamentul pentru Laura Codruța Kovesi, candidat susținut de Parlamentul European, pentru funcția de procuror-șef european. Este esențial să se asigure cât mai curând posibil anchetarea și judecarea presupuselor infracțiuni asupra bugetului UE, precum fraude, acte de corupție sau fraudele transfontaliere la plata TVA”, a afirmat David Sassoli, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European remis, joi, MEDIAFAX.
Conform articolului 14 din Regulamentul instituției Parchetului European: „Parlamentul European și Consiliul vor numi prin consens procurorul-șef european pentru un singur mandat de 7 ani. Consiliul va acționa prin majoritate simplă”. Numirea procurorului-șef european este o co-decizie între PE și Consiliu.
În legislatura anterioară, comisiile LIBE și CONT au audiat trei candidat aflați pe lista scurtă. Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruța Kovesi din România și Andres Ritter din Germania. Ulterior, ambele comisii parlamentare au ales-o pe Laura Codruța Kovesi.
Franța a acceptat să o susțină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze și române, citate de Financial Times.
Decizia a fost luată după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a ieșit învingător luna trecută în negocierile cu Germania și alte state UE pentru alocarea funcțiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franța, pentru postul de președinte al Băncii Centrale Europene.
Totodată, Jean-François Bohnert, procurorul francez susținut de Consiliul UE pentru conducerea Pachetului UE, a afirmat, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, că sarcina procurorului-șef european nu va fi doar să combată corupția, subliniind că se pune prea mult accent pe experiența anticorupție a Laurei Codruța Kovesi.
Laura Codruța Kovesi a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul european, că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că „nu a așteptat niciodată ajutorul lor”.